finalalvsbyn

Norrbotten och Älvsbyn bjöd på sitt allra bästa humör när årets SM-final i Skotercross avgjordes. Perfekt vårvinterväder, perfekta bana, perfekt arrangemang och perfekt skoterracing. Berömmet östes över arrangören Älvsbyns MS som lyckats få till en mycket bra tävlingsbana som höll ihop väl trots nio + ett stenhårda heat.

Dam

Stenhårt var ordet i damklassen där det var spännande ända in på sista heatet om vem som skulle ta hem guldet. Marica Renheim tog hem första heatet vilket gjorde att hon tog över som total SM-ledare. Elina Öhman är inte den som ger sig i första taget och körde hem det andra heatet och tog då tillbaka den totala ledningen. Men i det sista heatet var Marica för stark och tog hem guldet med minsta möjliga marginal. Marica stannade på 139 poäng mot Elinas 138 poäng. Tredje SM-guldet på raken till Marica. Det blev till slut silver på hemmaplan för Elina Öhman som nog är sugen på revansch nästa säsong. Den stora överraskningen i damklassen var Ronja Renheim som tack vare jämn körning under säsongen kunde kamma hem ett brons. Nu kanske många frågar sig var AnnaCarin Karlsson tog vägen. På grund av sjukdom kunde hon inte köra den stora finalen på hemmaplan och allt.

Totalt SM Dam topp 5

1. Marica Renheim 139 poäng

2. Elina Öhman 138 poäng

3. Ronja Renheim 100 poäng

4. Matilda Johansson 98 poäng

5. Hanna Munter 90 poäng

Pro Stock

Om det var spännande i damklassen så var det lite mindre av den varan i Pro Stock. Marcus Ogemar Hellgren ledde totalt inför SM-finalen och det var en ledning han aldrig ens var nära att släppa i Älvsbyn. Tre raka vinster i de tre finalheaten visade att Marcus trivdes ypperligt på den gropiga och krävande skotercrossbanan. Silvermedaljen bärgades hem av Magnus Renström som kört mycket bra och jämt hela säsongen. Filip Öhman såg till att arrangörsklubben fick ytterligare en medalj, i form av brons den här gången.

Totalt SM Pro Stock topp 5

1. Marcus Ogemar Hellgren 140 poäng

2. Magnus Renström 112 poäng

3. Filip Öhman 93 poäng

4. Alexander Berglund 90 poäng

5. Roger Karlsson 79 poäng

Pro Open

Inför SM-finalen hade Adam Renheim en relativt betryggande ledning men allt kan som sagt hända och speciellt eftersom de tre heaten i finalen ger lika mycket poäng som de tre deltävlingarna tillsammans. Men två andraplatser räckte för att säkra SM-guldet för andra året i rad till Adam. Eftersom Adam varit krasslig den senaste veckan var han lättad över att inte behöva köra det sista heatet. På andra plats hittar vi Viktor Hertén vilket innebär att silvret gick till en finländsk förare. På tredje plats hamnade Filip Eriksson. Han hade samma poäng som Oskar Norum men eftersom han som bäst blivit trea medan Filip blivit som bäst tvåa i deltävlingarna fick Filip med sig bronset. Det kan tilläggas att dagens stjärna på banan var annars födelsedagsbarnet Petter Nårsa. Han tog hem de två första finalheaten överlägset men i det tredje blev det tvärstopp efter att variatorremmen gått av.

Totalt SM Pro Open topp 5

1. Adam Renheim 116 poäng

2. Viktor Hertén 106 poäng

3. Filip Eriksson 94 poäng

4. Oskar Norum 94 poäng

5. Petter Nårsa 75 poäng

Sammanfattning

Nu är SM över för den här gången och det har varit ömsom ros och ömsom ris. Klart är att det varit ojämnt i kvalitet både när det gäller tävlingsbanor och arrangemang. Det visar sig också att vissa regler måste förtydligas. Skotersporten är som en organism som hela tiden förändras och utvecklas och så ska det vara. Totalt sett har det varit en spännande och bra säsong och nu ställer vi in siktet att det blir en ännu bättre säsong nästa år. Tack till alla klubbar, arrangörer, funktionärer, förare, team, publik och media + alla andra som förgyllt den här säsongen. Och GRATTIS till årets Svenska mästare!

Kompletta resultat hittar ni här

Bilder från tävlingen finns här

Film från tävlingen finns här