Under Nordiska Mästerskapen i Norge blev det helt tydligt att många tävlingsmaskiner har tävlingsnummer som inte följer regelhandboken. Därför har både Norska motorsportförbundet och Svenska Motorcykel- och snöskoterförbundet dragit i handbromsen och rättning av tävlingsnumren. Under SM och Sverige Cup i Mora gjordes en särskild nummerbesiktning där de förare som inte har regelmässiga tävlingsnummer har blivit informerade om det. Tävlingsnumren ska vara i ordning till tävlingarna i Njurunda annars blir det ingen start.

Och varför finns då reglerna? Konstigt nog inte för att jäklas med skoterförarna visar det sig :-). Det handlar helt enkelt om att underlätta för varvräkning (japp för det är fortfarande så att allt inte löser sig automatiskt med transpondrar och datamaskiner, det krävs en del manuell insats fortfarande) och det handlar om att flaggvakter och funktionärer ska kunna identifiera om någon bryter mot reglerna (här kan det förvisso vara lockande att ha otydliga tävlingsnummer för den som har dolda avsikter, men det kan ju också vara så att du får skulden för något du inte gjort bara för att skotern var röd…) samt, och detta är ju en ganska viktig del, så att publiken ska se vem föraren är.

Rätt självklart egentligen…

Detta säger SVEMO Motorkalender/Regler Snöskoter Cross-Enduro-Backe 2016 och 2017:

3.13 Tävlingsnummer

3.13.2
Snöskoter ska vara försedd med tre tävlingsnummerskyltar. En skylt ska monteras framtill och tvärs över skotern. De två övriga anbringas längs med var sida av snöskotern. Tävlingsnummer ska monteras på plant underlag med minsta sifferhöjd på 100 mm på sidomonterade nummer och 75 mm på frontmonterade nummer. (rekommenderad minsta höjd för alla nummer är 140 mm).
Minsta sifferbredd är 80 mm och stapelbredd 25 mm. Typsnittet ska vara av blocktyp. Bakgrund av för klassen avsedd färg skall finnas och ha en area av minst 4 dm2 per skylt. Tävlingsnummer ska tas bort efter avslutad tävling om skotern används för vanlig körning i ”trafik”.

3.13.3
Färg på bakgrund och siffror skall följa maskin/förarklasser enligt följande:

12-14 år – Svart botten – Vita siffror
14-16 år – Grön botten – Vita siffror
Sport 600 – Gul botten – Svarta siffror
Sport 800 – Svart botten – Gula siffror
Stock – Blå botten – Vita siffror
Open – Vit botten – Svarta siffror
Racer – Vit botten – Röda siffror
Unlimited – Vit botten – Blåa siffror
Damklass – Röd botten – Vita siffror