pallenopenÅrets Svenska Mästerskap i skotercross är avgjort och SM-mästare i Open heter Oskar Norum, Umeå AK, i Stock försvarade Johan Eriksson, Team Walles, sitt guld från ifjol och Damer Stock togs hem av Emilia Dahlgren, Team Walles MK. Arrangören hade fått till en teknisk och krävande bana som dessutom var relativt lång. Det gjorde att de som hade ork och körteknik kunde glänsa.

Open
Oskar Norum, Umeå AK, hade ledningen inför finalen men med så mycket poäng som det fanns kvar att köra om var det bara att dra på sig arbetshandskarna och hugga tag i de tre heaten där varje heat var 10 minuter + två varv långa. Och Oskar gjorde det som krävdes. Han vann de två första finalheaten och i det tredje kunde han ta det lite ”lugnare” och körde i mål som tvåa. SM-guld för Oskar på 254 poäng. Viktor Hertén, Jakobstad MK FINLAND, låg tvåa inför SM-finalen och hade chans på guld. En heatvinst och två andraplatser gjorde att han säkrade ett härligt SM-silver med 230 poäng. Tidigare i år plockade Viktor även hem ett SM-silver i det finska mästerskapet. SM-bronset gick till Adam Öhman, Älvsbyns MS, ett fint avslut på en bra säsong. Adam har utvecklats mycket i sin körning vilket bekräftades om inte annat med hans vinst i Kalix-Nyborgs SM-deltävling.

Stock
Efter SM-deltävlingarna var det ganska tydligt att det skulle mycket till för att Johan Eriksson, Team Walles MK, att ta hem årets andra SM-guld (han vann SM i Stadioncross under SM-veckan i Piteå) och därmed även försvara guldet från ifjol. I första heatet satte Andreas Mårten högsta fart och såg ut att ha ett bra grepp om tävlingen innan Martin Moland och några till susade förbi. Johan blev tvåa bakom nämnda Moland i de två första heaten och vann det sista heatet trots att han redan hade säkrat SM-guldet vid det laget. Johan slutade på 260 poäng. Andreas Mårten, Mora MK, hade en blandad dag ute på banan men lyckades ändå vara jämn nog för att samla ihop tillräckligt med poäng för att ta hem SM-silvret. Ett gott betyg för Andreas som utvecklats otroligt mycket som förare den här säsongen. Andreas slutade på 195 poäng. Balder Nääs som också har höjt sig några snäpp till den här säsongen kom till SM-finalen med feber och förkylning. Inget vidare utgångsläge med andra ord. Men Balders styrka har varit en extremt bra jämnhet den här säsongen och han fortsatte visa på bra jämnhet och kunde därmed köra hem SM-bronset på 186 poäng.

Damer Stock
Inför SM-finalen hade Ellen Bäcke en knapp ledning men under den andra halvan av SM-serien har dominanten hetat Emilia Dahlgren, Team Walles MK. Efter en extremt stark avslutning på den tuffa finalbanan tog hon hem tre stycken heatsegrar och därmed också SM-guldet med 258 poäng. Det blev Emilias andra SM-guld den här säsongen eftersom hon även vann damklassen i SM i Stadioncross. Faktiskt så är Emilia den första som vann det guldet eftersom det var första gången som damklass kördes där. SM-silvret kördes hem av Ronja Renheim, Lima MS, som har fått upp flytet efter några tunga år av skador. Ronja blev tvåa i alla tre finalheaten och fick ihop 230 poäng. På tredjeplats hittar vi årets överraskning i Damer Stock, nämligen Ellen Bäcken, SMK Ockelbo. Hon vann de tre första deltävlingarna och har varit på pallen på de andra två. Och hon blir även på pallen när alla poängen är ihopräknade. Ellen körde ihop 223 poäng.