Elias Ishoel blev under helgen historisk då han som förste norrman får sin inskription på Arctic Cat Cup-bucklan. Det gör att den bucklan fortsätter sin resa i utlandet då den två år på raken har fått vara i Finland. Det har varit två riktigt härliga dagar på Gräfsåsen med spännande racing där publiken dessutom fick se två stycken hemmavinster. Från samma familj dessutom. Niklas Höglund, Östersunds SSK, överraskade alla genom att vinna Head2head-tävlingen Cat Attack. Dessutom vann hans son europapremiären av Mini Stock 200.

Östersunds snöskoterklubb med alla funktionärer har gjort ett kanonjobb för att få till tävlingen och bevisar än en gång att man verkligen kan det här med att arrangera skotercrosstävlingar. Här kommer en liten sammanfattning av tävlingsdag 2.

Kompletta resultat (inklusive Mini Stock 200) hittar du här

Open
I semifinalen var Elias Ishoel, NMK Oppdal, långt efter alla andra och kom till final med ett nödrop. Men väl i final så tog han kommandot och kunde länge ta det ganska lugnt i toppen. Ända tills Emil Harr fick upp vittringen på Elias. Det blev spännande ända in i mål men Elias Ishoel kunde hålla undan och ta hem sin och Norges första seger i Arctic Cat Cup i klassen Open. Emil Harr, Gargnäs MK, hade behövt något varv till för att passera Elias, men det här gången räckte det inte ända fram. Men en mycket fin andraplats blev det. På tredjeplats hittar vi Adam Öhman, Tväråns IF, och han var både nöjd över sin tredjeplats och besviken över att bli passerad.

Stock
I standardklassen Stock fick äntligen tävlingen göra skäl för sitt namn. Arctic Cat-förarna Pär Vikman och Balder Nääs krigade i toppen om vem som skulle ta hand om vinsten. Balder hade fördel första delen av finalen medan Pär tog över i andra delen av racet. Och det blev Pär Vikman, Malmfältens MCK, som drog det längsta strået och tog därmed hem vinsten i Stock och utmärkelsen Janne Jacobs Memorial. Balder Nääs, Team Walles MK, körde in på andraplats och höll därmed undan för Filip Harr, Gargnäs MK, som skuggade Balder in på en tredjeplats. Suveränen från kvalet, Robert Lunden, blev fyra och en annan kvalraket Emil Hansson, NMS Boden, drog på sig en svartflagg i semifinalen och missade att ta sig vidare till final med minsta marginal.

Dam Stock
En annan kvalraket som missade final var Linn Sjöberg, Jakobstad MK, då hon gjorde en ordentlig vurpa i semifinalen. Hon var snabbt uppe men skotern hade fastnat och sekunderna tickade iväg och gav de andra tjejerna ett ordentligt försprång. Linn hamnade precis utanför de åtta platserna som gick till final. Istället blev det norskt även i Dam Stock. Signe Iren Bråten, Hattfjelldal SSF, som kört mycket bra hela helgen visade sig ha mest fart och vann. Det gjorde hon framför Elvira Lindh, Borlänge SSK, som länge hade ledningen tills Signe visade sig vara för snabb. Elvira hade i sin tur fullt upp att hålla undan för en framstormande Matilda Johansson, Älvbyns MS. Men Elvira tog alltså silvret och Matilda bronset. Signe Iren Bråten fick dessutom utmärkelsen Snow Star Award som delas ut till vinnaren av damklassen.

Ungdom 14-16
Här försvann en storfavorit och tillika publikfavorit redan i semifinalen. Alexander Forsberg, Östersunds SSK, fick till slut bryta efter maskinproblem. Det lämnade öppet för bland annat Tim Strandberg, Tavelsjö SK, men han vurpade bort sig i finalen. Det lämnade fältet mer öppet för en annan storfavorit, nämligen William Svensson, Tavelsjö SK, som kunde köra hem Undom 14-16 med god marginal. Det gjorde han före Gustaf Lindgren, Lingheds SK, som körde in på en fin andraplats och Ørjan Aune, NMK Gaula, som plockade hem bronsmedaljen.

Ungdom 12-14
Den yngre ungdomsklassen blev en ren uppgörelse mellan två Hälsingar: Nemo Fahlander, SMK Söderhamn, och Mille Andersson, Ljusdals MK. De var en spännande jakt ända in i mål men Nemo lyckades hålla undan och ro hem vinsten före Mille som körde in på andraplats. På tredjeplats körde Linus Dahlberg, Mora MK, in.

Cat Attack 
I Head2head-tävlingen blev det som sagt hemmaföraren Niklas Höglund, Östersunds SSK, som stod som vinnare. Han slog ut klubbkompisen Marcus Johansson i finalen och dessförinnan slog han ut Pär Vikman. Niklas kungjorde att han härmed har kört sin sista skotertävling och han slutade verkligen på topp.

Mini Stock 200
I Mini Stock 200-racet vann Hampus Höglund före Martin Rasmussen Mediå, Viggo Bogg, Edwin Molund och Oliver Åneskog.

Kompletta resultat (inklusive Mini Stock 200) hittar du här