Snöskotersektionen informerar om säsongens upplägg samt de förändringar och tillägg till reglerna som gäller för säsongen 2014.

Till att börja med beklagar Snöskotersektionen den sena informationen. Det är en delvis ny sektion från och med hösten och det har tagit tid att få allting på plats. Men nu är merparten av frågetecknen utklarade och vi ser fram emot en spännande säsong!

Guldhjälm
En spännande nyhet som gäller för alla snöskotergrenar är att ett Guldhjälmsreglemente införs. Det gör det möjligt att ha med klasser för 120 cc-maskiner på alla våra tävlingar i vinter.

Rankingssystem
Vidare så jobbas det bl a på ett rankingsystem som förhoppningsvis kan vara i bruk när säsongen drar igång.

Nya reglementet
Reglementena är skickade till Svemos tävlingskommitté för godkännande och publiceras så snart de blivit godkända.

SM-serien skotercross
Under vår och sommar har sektionen hämtat in synpunkter och tankar kring SM-upplägget. Merparten har varit för att SM skall avgöras under en enda helg likt det Norska systemet. Sektionen ser dock inte det som realistiskt dels med tanke på antalet förare som kör SM, dels att vi då skulle mista tre-fyra tävlingshelger som vi i nuläget inte ser att vi kan fylla upp med andra tävlingar samt att vi inte skulle kunna behålla det elitlicenssystem.

Årets SM-upplägg kommer istället vara en blandning av ett serie- och kvalsystem. Vi kommer köra fyra SM-kval i klasserna Pro Open, Pro Stock och Pro Stock Dam. Topp åtta i varje klass är sedan direktkvalificerade till SM-final. Plats 9-24 kör sedan en semifinal om två omgångar där SM-poängen är nollställd dagen innan SM-finalen. Topp 8 tar de sista platserna till SM-finalen. Detta är under förutsättning att minst 21 förare tar SM-poäng under kvaltävlingarna. Om inte är topp 16 i totalen direktkvalificerade till SM-finalen och semifinalen uteblir helt. I SM-finalen är sedan SM-poängen nollställd och tävlingen avgörs över tre heat likt tidigare.

Detta innebär att vi inte får ett SM-resultat som baseras över hela säsongen. Det vägs dock ur sektionens synpunkt väl upp av bl a att det blir mindre sårbart att misslyckas i en kvalomgång och att intresset från media ökar väsentligt då allt avgörs under en och samma tävling. Sektionen ligger just nu i förhandling om TV-sändningar av SM-finalen.

Sverige Cup
För Sverige Cup så körs det likt tidigare i två kvalgrupper, Norr och Söder, med gemensam final för de 8 bästa från varje klass och grupp. Det som är nytt här är att antalet klasser är bantade till Semi Pro Stock, Ungdom 14-16 samt Ungdom 12-14. Deltagarantalet i Semi Pro Open och Sport 600 motiverar inte att ha dessa klasser kvar. Sektionen vill dock påminna om att det står arrangörerna fritt ha tilläggsklasser som inte ingår i serien då man kör Sverige Cup om man så önskar. Vi saknar i dagsläget en  arrangör för det tredje kvalet i Söder, men jobbar på det kontinuerligt.

Skotercross.se
Kom ihåg att hålla koll på sektionens sida www.skotercross.se för nyheter och resultat från skotercrossen i vinter.

Tävlingskalender skotercross
Tävlingskalendern för VM, EM,NM, SM och Sverige Cup 2014 ser i dagsläget ut som följer:

Datum          Tävling Arrangör
Söndag 19 januari Stadioncross-SM Umeå AK
Lördag 1 februari SM-kval 1 SMK Söderhamn
Söndag 2 februari Sverige Cup Söder kval 1 SMK Söderhamn
Söndag 2 februari Sverige Cup Norr kval 1 Bygdsiljum SK
Lördag 8 februari SM-kval 2 Lima MS
Lördag 15 februari SM-kval 3 Vitådalens SSK
Lördag-söndag 1-2 mars EM/NM Hattfjelldal, Norge
Lördag-söndag 8-9 mars VM-deltävling 1 Skellefteå MS
Lördag-söndag 15-16 mars VM-deltävling 2 Tuuri, Finland
Lördag 15 mars Sverige Cup Söder kval 2 Tåsjö SSK
Söndag 16 mars Sverige Cup Norr kval 2 Vitådalen SSK
Lördag 22 mars SM-kval 4 Kiruna MK
Söndag 23 mars Sverige Cup Norr kval 3 Kiruna MK
TBA Sverige Cup Söder kval 3 TBA
Fredag-lördag 4-5 april Final SM, Sverige Cup Älvsbyns MS

SM Snöskoter backe
För backe är tanken att återigen köra kvalgrupper i Norr och Söder. Vi saknar i dagsläget ett par arrangörer, men jobbar på det och är tacksamma för tips. Sport 600 utgår som RM-klass och Sport 800 kommer till istället. Tanken här är att fånga upp alla de som har en konsumentmaskin med 800-motor och som vill testa på att tävla men tycker att Racer 1000 känns för extremt.

Ungdomsklassen delas i två, Ungdom 12-14 respektive Ungdom 14-16, där de i den äldre klassen kan köra Pro Stock-maskiner precis som i skotercross.

Utveckling av backe
För 2014-2015 planeras en större översyn av grenen backe.

Tävlingskalender backe
Tävlingskalendern ser i dagsläget ut som följer:

Datum          Tävling Arrangör
Lördag 25 januari Back-SM Söder kval 1 Åkersjöns SK
Lördag 8 februari Back-SM Söder kval 2 Ragunda SK
Lördag 22 februari Back-SM Norr kval 1 Infjärdens RSK
Lördag 15 mars Back-SM Norr kval 2 Överkalix SK
TBA Back-SM Söder kval 3 TBA
TBA Back-SM Norr kval 3 TBA
Fredag 11 april Back-SM final Team Walles MK


Snöskoterenduro
För enduro är den stora skillnaden är att precis som i backe så utgår Sport 600 och Sport 800 kommer till istället. Detta för att fånga upp de med en standard 800-maskin som vill testa på att tävla.

I dagsläget finns inga SM-tävlingar klara. Men vi fortsätter söka arrangörer och uppmanar alla med intresse i skoterenduro att hjälpa oss med detta.

 

Svemo Snöskotersektion, 2013-12-02

Urban Backman, sammankallande

Anders Karlsson

Tobias Eklund

Rickard Stenberg

Catharina Renheim

Kontakt: snoskoter@svemo.se