amsoilchampsnoDet är inte bara på hemmaplan som det är full rulle i skotersporten. Även i USA rulla skotercirkusen på även om det i Amsoil Championship Snocross nu bara är två tävlingshelger kvar. I helgen kördes RAM Trucks Snocross Nationals vid Soaring Eagle Casino and Resort vid Mt. Pleasant. Och helgen gick riktigt bra för de svenska förarna med totalt fyra pallplatser.

Pro Open
Under fredagens tävlingar visade det sig att Adam Renheim, Lima MS, lyckats konservera formen från X-games. Adam blev fyra i sitt första kvalheat och vann det andra. I finalen var Adam omutlig och plockade hem en härlig silvermedalj bakom suveränen Tucker Hibbert. Petter Nårsa, Moskosels SK, är äntligen tillbaka efter en skada och var direkt på hugget. I kvalen blev det en tredje och en femteplats och i finalen körde han in på en sjundeplats. Inte illa med tanke på hur länge han har varit borta. John Stenberg, Lofsdalens SK, hade det jobbigt i kvalen med två sjundeplatser. Det blev att ta sig till finalen via LCQ som John vann. Väl i finalen tog han med sig den fina körningen och blev femma.

På lördagen växlade Petter Nårsa upp ytterligare. Han vann det första kvalheatet men slutade sjua i det andra. Det blev en tur via LCQ som Petter vann och i finalen körde han in på en mycket imponerande bronsplats efter Tucker Hibbert, som återigen vann, och Lincoln Lemieux på andraplatsen. Adam Renheim hade en sämre dag med helt ok kval, två tredjeplatser, men sedan i finalen körde han i mål på 15 plats. Inte riktigt vad Adam tänkt sig. John Stenbergs kräftgång i kvalen fortsatte med två sjundeplatser. John tog sig till final ändå via en tredjeplats i LCQ och i finalen körde han in på en godkänd tiondeplats.

I totalen ligger Adam Renheim på tredjeplats efter ledande Tucker Hibbert och tvåan Tim Trembley. John Stenberg ligger på sjundeplats och Petter Nårsa på niondeplats.

Pro AM Woman
Damklassen i ISOC är en ren uppgörelse mellan tre tjejer. Och två av dem är svenska. Den här helgen fick Elina Öhman, Älvsbyns MS, äntligen kliva högst upp på pallen. Men det var naturligtvis efter hårt motstånd från regerande mästaren Marica Renheim, Lima MS. Elina vann sitt första kvalheat och blev tvåa efter just Marica i det andra. I finalen sedan hade de svenska tjejerna närkontakt flera gånger vilket till slut gjorde att Maricas skidor tog stryk. Marica vann båda sina kvalheat men fick alltså ge sig i finalen men lyckades ändå köra in på silverplats.

I totalen leder Elina Öhman med tio poäng före Megan Brodeur (från Kanada) som i sin tur ligger 17 poäng före Marica Renheim.

Pro Lite
I det här sammanhanget måste även nämna norrmannen Elias Ishoel. Han tog en fin dubbelseger i Pro Lite och klättrar därmed uppåt i sammandraget. Elias ligger just nu totalfyra i sammandraget.

East Coast Snocross
Det vi behandlat ovan är den högsta nationella skotercrosserien (liknande vårt SM) men det finns även regionala serier. Och där dominerar Emil Hansson, Älvsbyns MS, Pro Lite-klassen. Han har sammanlagt fyra vinster, en silverplats och en bronsplats på nio starter. Emil leder sammandraget i när det återstår fyra tävlingshelger.