Så har premiären för den amerikanska proffsserien i skotercross Amsoil Championship Snocross Nationals körts vid klassiska Spirit Mountain i Duluth, Minnesota. Vi har ett helt gäng svenska och nordiska förare på plats som tävlar full säsong där. Kompletta resultat från helgen hittar du här

Pro
Det var verkligen berg-och-dalbana för de svenska Proförarna. Adam Renheim, Lima MS, hade tung inledning på helgen då han var näst snabbast i fredagens kval till Dominatorn. Dock blev han diskad då det hittades spår efter etanol i tanken. Det visade sig att fabriken kör i det bränslet och att varje maskin måste köra ur fyra tankar för att ”rensa” systemet. Lördag var Adam tillbaka men efter två sämre kvalheat tvingades han till sista chansen (LCQ). Där tog han sjätte och sista plats upp till finalen där han slutade sexa. Söndagens kval gick bättre och Adam fick en bra start i finalen vilket ledde till en andraplats trots att han blev ikapp och omkörd av Lincoln Lemieux på de sista varven. Men Adam bet ihop och tog tillbaka andraplatsen direkt. Mot helgens suverän Tucker Hibbert fanns inte så mycket att göra då han tog hem båda Pro-finalerna.

Petter Nårsa, Moskosels SK, underströk med stort U att han kommer att bli farlig i vinter. I Dominatorn blev han utslagen av Lincoln Lemieux men sedan släppte det ordentligt. Han vann båda sina kvalheat på lördagen men i finalen hamnade han i trubbel tidigt och slutade på total niondeplats. Under söndagen tog han hem två stycken andraplatser i kvalheaten men även denna gång hamnade han i besvär i finalen. Men det blev ändå en fin femteplats i ett mycket jämt startfält.

Johan Lidman, Tväråns IF, är tillbaka på amerikansk mark efter stora problem med att få sitt knä friskt. Första säsongen i tävling gjorde han på hemmaplan förra säsongen och nu är han alltså tillbaka i USA. Lidman lyckades inte kvala in till Dominatorn och lördagen är nog en tävling han helst vill glömma bort. Två femteplatser i kvalen ledde till LCQ där han kom på sjundeplats och därmed ingen final (endast de sex bästa går vidare från LCQ-heatet). Söndagens körning funkade bättre med en andra- och femteplats i kvalen. I LCQ brände han hem en totalt överlägsen seger framför ingen mindre än Tim Trembley. I finalen hamnade Lidman direkt i problem men han körde ändå in på topp 10. Nu är det bara att öka framåt och farten har han definitivt.

Pro Lite
Marcus Ogemar Hellgren, Östersunds SSK, hade ingen rolig vinter i USA förra säsongen. Han kom till start direkt efter en spolierad säsong 2015 på grund av skada och körningen funkade inte alls. Så är inte läget den här säsongen. Han missade förvisso att ta sig vidare till Dominatorn. Men under lördagen visade han direkt var skåpet ska stå. Tvåa i första kvalheatet och så vann han det andra kvalheatet. I finalen gasade han ända upp till silverplatsen och börjar alltså med att ta en pallplats redan under säsongens första tävling. Söndagen började ännu bättre med två stycken kvalvinster. I finalen tog det dock slut redan efter någon meter då han fick ena framdämparen ramponerad av en torpedskoter. Men Oge har bevisat att han blir att räkna med i vinter.

Nisse Kjellström, SMK Söderhamn, tog sig hela vägen till Dominatorn men där gjorde han en spektakulär flygtur i första kurvan framför en något snopen Martin Moland. Bara att ladda om vilket Nisse gjorde med besked. Två tredjeplatser i kvalen tog honom direkt till final där han körde in på tiondeplats. Ingen dålig debut. Tyvärr så blev Nisse påhoppad av en annan skoter i lördagens final och skadade benet. Dock ”bara” blåslaget så under söndagen tog Nisse det lite lugnt och övade starter och körde några varv bara för att få poäng. Men lita på att Nisse kommer att få upp farten och bli att räkna med i vinter.

Oskar Norum, Umeå AK, gör debut i USA och dessutom byter han märke till Polaris. Inget av det verkar hindra honom från att hävda sig därborta. En fjärde- och en andraplats tog honom rakt in i finalen där han tidigt blev påkörd och fick skotern ramponerad. Ännu tråkigare var att Oskar skadade knät såpass att han inte kunde köra på söndagen. Vi får hoppas att det inte är något allvarligt och att Oskar är tillbaka så fort som möjligt.

Alexander Berglund, Bollnäs MK, kör privatteam den här säsongen och vi väntar fortfarande att han ska komma in i det flyt i körningen vi vet att han kan prestera. Under lördagens kval blev det femte- och sjundeplats. Det räckte inte till för att få köra varken final eller LCQ. Söndagens race gick mycket bättre med en fjärde- och sjätteplats i kvalen och en ruskigt fin körning i LCQ gav där en andraplats. I finalen körde Alexander in på en fin åttondeplats och blev därmed bästa svensk. Dock inte bästa skandinav då Martin Moland, Norge, tog hem silverplatsen. Det rör sig definitivt i rätt riktning för Berglund.

Pro AM Woman
Regerande mästarinnan Elina Öhman, Tväråns IF, vann det mesta förra säsongen. Men det är helt klart att damklassen har blivit ett riktigt getingbo den här säsongen. Under fredagen blev hon slagen av kanadensiskan Megan Brodeur i första kvalheatet men det andra kvalheatet vann Elina övertygande. Och i finalen vann hon före just Megan Brodeur och Jakki Farmer. I söndagens kval höll segerformen i sig med överlägsen vinst i första kvalet men fick sedan se sig slagen igen av Megan Brodeur. I finalen kom Elina ut en bit efter toppen och det gjorde att Megan Brodeur och Malene Andersen, Norge, kunde hålla undan för Elina. En fin bronsplats blev det ändå. Och jag kan lova att hon är revanschsugen inför nästa tävlingshelg.

Emilia Dahlgren, Team Walles MK, gjorde sin första tävling någonsin på amerikansk mark och precis som Oskar Norum har hon dessutom bytt märke till Polaris. Emilia tog upp en fin svensk tradition i damklassen (en tradition som instiftades av trefaldiga amerikanska mästarinnan Marica Renheim, Lima MS) och gick in och styrde och ställde direkt, vare sig de amerikanska tjejerna gillade det eller inte. Under lördagen vann hon sitt första kvalheat och blev fyra i det andra. I finalen låg hon länge på pallplats men Megan Brodeur passerade både henne och Jakki Farmer så det slutade på en fin men ändå lite irriterande fjärdeplats. Söndagen började även den med vinst i första kvalheatet och en andraplats i andra kvalheatet. I finalen kom hon ut sent i mitten av startfältet men körde ändå upp sig till femteplats. En helt godkänd debut men känner vi Emilia rätt så vill hon ända upp i toppen och slåss.