amsoilsnduluth2016

Så har säsongen officiellt kickat igång i Nordamerika. Som vanligt skedde det i Duluth och tanken var att det skulle bli racing i dagarna tre. En tjock dimma såg dock till att hela söndagens tävling fick ställas in. Men det blev ju racing både på fredag och lördag. Och bäst gick det för Elina Öhman som överlägset vann damklassen. En imponerande uppstickare var Niklas Grönlund som tog hem tre stycken pallplatser.

Pro Open
Men vi börjar väl med högsta klassen. Både Adam Renheim, Lima MS, och Petter Nårsa, Moskosels SK, hade en del trubbel i kvalen. Men väl i LCQn så var de omutliga och Adam tog hem den före just Petter. I finalen körde till slut Petter in på en sjundeplats och Adam tog sig precis in på topp 10 (med just tiondeplatsen). Båda herrarna visade dock under helgen att de har mycket mer att ge.
Elias Ishoel, Norge, kör första säsongen i Pro Open och visade redan i fredagens Dominator att han blir att räkna med. Han vann finalen och blev 10000 dollar rikare. Elias blev dock 15:e och sista man i helgens enda Pro Open-final. Ståle Eggen hade en tung helg och tog sig tyvärr inte till final.

Pro AM Woman
Det andades en viss optimist bland TV-kommentatorerna som vädrade morgonluft för de amerikanska tjejerna nu när inte trefaldiga mästarinnan Marica Renheim fanns på plats. Minnet verkar vara kort då det stod mellan Marica och Elina Öhman förra säsongen. Och Elina axlar Maricas mantel väl. Två överlägsna heatsegrar och sedan en lika överlägsen final. Vad ska amerikanarna tro om de svenska tjejerna?
Fler nordiska förare fanns på plats i form av Signe Bråten, Norge, som körde in på femteplats och Malene Andersen, Norge, som körde in på tiondeplats.

Pro Lite
Den här klassen har visat sig vara ett getingbo förut och det är inte bättre nu. I kvalen gäller det att vara i topp för att vara säker på att ta dig vidare. Efter en sjätteplats och en andraplats för Marcus Ogemar Hellgren, Östersunds SSK, och en andra och en tredjeplats för Alexander Berglund, Bollnäs MK, blev det LCQ för dem båda. Väl där så tog Alexander andraplatsen och Marcus tredjeplatsen. Inte så lätt att göra stordåd från bakre startled men Marcus slutade ändå femma och Alexander på 14-plats i finalen.
Aki Pihlaja, Finland, lyckades köra in på en fin andraplats. Martin Moland, Kristoffer Holm, Tore Gustavson och Ole Herman Sjögren (alla Norge) lyckades tyvärr inte ta sig till final.

Sport Lite
Niklas Grönlund hade en mycket fin helg i Sport Lite. I första omgången var han tvungen att ta sig vidare via LCQ. Men den vann hann å andra sidan och i finalen slutade han på fin silverplats. Men det var inte färdigt med det. Under lördagens andra omgång i Sport Lite lyckades han fint i kvalen med en andraplats och en heatvinst. I finalen slutade Niklas på bronsplats.
Tobias Larsen, Norge, hade också en bra helg med en femteplats i första omgångens final.

Jr 16-17
Tro inte att Niklas Grönlund var färdig med de två pallplatserna i Sport Lite. Han tävlade även i Jr 16-17 och med två andraplatser under kvalheaten gick han direkt till final där Niklas slutade med ännu en bronsplats. Ett silver och två brons blev hans resultat vid öppningshelgen i Duluth.
Tobias Larsen, Norge, tävlade också i den här klassen och körde in på en fin sjundeplats.

Kompletta resultat hittar du här

Nästa tävling går den 16 december i Colorado Adventure Park utanför Denver.