Det är inte bara här i Europa som den högsta klassen i skotercross har problem med att locka förare. Även världens bästa skotercrosserie Amsoil Championship Snocross Nationals drar med ett startfält som sällan når över 20 startande i deras högsta klass Pro Open de senaste säsongerna. Och genom den gemensamma organisationen ISR  (International Snowmobile Racing Inc) kommer nu en regeländring.

Pro Open kommer nu heta Pro och i stort sett vara identisk med en Pro Lite-maskin. För att översätta till en svensk måttstock så kommer de amerikanska Pro-maskinerna motsvara en Stock-maskin. Max 600cc, inga ändringar på motorn får göras, inga ändringar förutom förstärkningar på chassit får göras, skidor och dämpare får bytas. För att blidka fansen lite så är det dock tillåtet med ljudämpare som låter mer. Och Pro får täcka över strålkastarna (däremot inte ta bort dem helt tydligen) vilket inte Pro Lite får.

De nya reglerna har tagits fram för att göra det billigare för teamen. Men det har inte varit utan protester och många menar att det nu istället kommer att bli dyrare för alla. Helt klart är att de nya reglerna är spikade för säsongen 2017-2018.

De nya reglerna finns på ISRs webbplats