clashprispallsmallÅrets upplaga av Clash of Nations i Falun blev just en clash of nations. Finland lade beslag på guldet i Open och Norge tog hem guldet i Stock. Aki Pihlaja, La MK FINLAND, var jagad av Adam Renheim, Lima MS, i Openfinalen men lyckades inte haffa finländaren. I Stock vann Martin Moland, Alta SSF NORGE, betryggande.

Under fredagen kördes Head2Head där Adam Renheim tog hem segern före Nisse Kjellström, Team Walles MK, och John Stenberg, Lofsdalens MK.

Årets bana var tuff och kort och mycket publikvänlig eftersom den var bygd i hoppbackarnas landningsområde. Det gjorde att publiken kunde se hela banan från den stora läktaren. Det stora hoppet vid mål ställde dock till det lite under fredagen med två otäcka vurpor. Bland annat fick vinden tag i Jonas Stenberg som landade olyckligt och bröt benet. Marius Nord klarade sig undan med ryggkompression. Men under lördagen funkade det bättre. Mora MK som var inhyrd för den tävlingsmässiga biten gjorde ett riktigt bra jobb.

Open
Efter kvalen stod det rätt tidigt klart att Adam Renheim var mannen att slå idag. Men vid finalen fick Adam en dålig start och Aki Pihlaja fick däremot en riktigt bra start. Är det något vi lärt oss under säsongen är att man inte får släppa iväg Aki så långt om man vill slå honom. Adam var i slutet nära men Aki höll undan och kunde vinna Clash of Nations 2016. På tredjeplats körde Opendebutanten Elias Ishoel, NMK Oppdal NORGE in. Med tanke på Elias bravader i USA var det inte särskilt överraskande att han skulle räcka till pallen. En av favoriterna som föll bort på grund av krånglande maskin var John Stenberg.

Stock
Med tanke på den fart Martin Moland hade vid SM-finalen i Boden var han en ganska klar favorit. Och Martin gjorde inga misstag och kunde ta hem segern relativt ohotad. Men det fanns andra som körde fort och som vanligt är det svårt att räkna bort Johan Eriksson, Team Walles MK, helt. Och även om Johan var lite svår att känna igen på banan så räckte det ändå till en bronspeng. Silvermedaljen gick istället till Emil Harr, Gargnäs MK. Emils säsong har verkligen varit höga berg och djupa dalar. Men när allt stämmer visar han att han verkligen är en toppförare. En av favoriterna inför helgen var Andreas Mårten men han stoppades av en armskada.

Komplett resultat hittar du här

Resultat Clash of Nations 2016

Open

1. Aki Pihlaja, La MK FINLAND, Lynx
2. Adam Renheim, Lima MS, Ski-Doo
3. Elias Ishoel, NMK Oppdal NORGE, Ski-Doo
4. Oskar Norum, Umeå AK, Ski-Doo
5. Viktor Hertén, Jakobstads MK FINLAND, Lynx
6. Alexander Berglund, Bollnäs MK, Arctic Cat
7. Adam Öhman, Älvsbyns MS, Lynx
8. Marcus Dorsch, Umeå AK, Ski-Doo
9. David Reponen, Storumans SK, Arctic Cat
10. Kristoffer Holm, NMK Nordreisa NORGE, Polaris
11. Pieti Puhakka, KMC FINLAND, Polaris
12. Nisse Kjellström, Team Walles MK, Polaris

Stock

1. Martin Moland, Alta SSF NORGE, Arctic Cat
2. Emil Harr, Gargnäs MK, Lynx
3. Johan Eriksson, Team Walles MK, Lynx
4. Balder Nääs, Team Walles MK, Arctic Cat
5. Eetu Karjalainen, Vuokatti RC FINLAND, Arctic Cat
6. Fredrik Kirkhus, Singsås MK NORGE, Polaris
7. Emil Hansson, Älvsbyns MS, Polaris
8. Lukas Johansson, Gargnäs MK, Polaris
9. Juuso Loukko, Kauh MK FINLAND, Lynx
10. Oskar Englund, Njurunda MK, Lynx
11. Pär Vikman, Malmfältens MCK, Arctic Cat
12. Daniel Välimaa, Överkalix, Lynx

Head2Head

1. Adam Renheim
2. Nisse Kjellström
3. John Stenberg