vmresultatutantext2vmwomenAdam Renheim försvarade sitt VM-guld och blev därmed världsmästare för andra gången på raken. Elina Öhman blev världens första kvinnliga World Cup-mästare i skotercross, passande nog på internationella kvinnodagen, när VM i skotercross avgjordes under gnistrande solsken i Skellefteå.

Arrangörerna hade gjort ett heroiskt jobb med att fixa till en bana med bra bredd och ett lagom tjockt snölager. Efter att ha dammsugit hela stan på snö hade dock vädergudarna ännu ett spratt att spela arrangörerna. Kvällen och natten innan lördagen spöregnade det. Men lagom till finaldagen blev det blåhimmel och solsken. Allt frid och fröjd? Nej då började det blåsa istället. Stängsel och banderoller blåste omkull och FMX-showen fick ställas in. Men detta var inget som påverkade skotercrosstävlingen. Eller för den delen humöret på den stora publiken som letat sig till Vitberget.

FIM Snowcross World Championship
Adam Renheim tog som sagt hem sitt andra raka VM-guld. Men det var inte någon promenadseger för Adam. Han var något efter i starten och ganska fort kom Emil Öhman upp i ledning. Emil, som kom till VM efter en axelskada, har missat större delen av säsongen men visade att han alltid är att räkna med. Det tog många varv innan Adam Renheim hade betat av Emils försprång. Men sedan Adam gått om låg Emil inte långt efter ända in i mål. Adam Renheim vann alltså, med Emil Öhman på andra plats och Nisse Kjellström som klokt bevakade sin tredjeplats ända in i mål.

FIM Women´s Snowcross World Cup
Även Elina Öhman fick en sämre start men efter lite kamp ta sig upp till tätposition och efter det vara hon ohotad in i mål. Intressantare var dock kampen om andraplatsen där Signe Bråten länge höll greppet men där Malene Andersen inte var långt ifrån att ta silverplatsen. Signe höll dock undan och kunde ta hem andraplatsen. Prispallen blev till sist en repris av resultatet i Nordiska Mästerskapen. Elina Öhman på förstaplatsen, Signe Bråten på andraplats och Malene Andersen på tredjeplats.

Komplett resultat hittar du även här

Resultat FIM Snowcross World Championship
1. Adam Renheim, Sverige
2. Emil Öhman, Sverige
3. Nisse Kjellström, Sverige
4. Oskar Norum, Sverige
5. Filip Eriksson, Sverige
6. Marcus Johansson, Sverige
7. Marcus Ogemar Hellgren, Sverige
8. Aki Pihlaja, Finland
9. Johan Eriksson, Sverige
10. David Reponen, Sverige
11. Jonas Östbyhaug, Norge
12. Eetu Karjalainen, Finland
13. Magnus Reiten, Norge
14. Emil Sundvisson, Sverige
15. Kristoffer Holm, Norge
16. Dimitry Skliarov, Ryssland
17. Viktor Hertén, Finland
18. Jarno Hietalahti, Finland
19. Matti Määttä, Finland
20. Ståle Eggen, Norge

Resultat FIM Women´s Snowcross World Cup
1. Elina Öhman, Sverige
2. Signe Iren Bråten, Norge
3. Malene Andersen, Norge
4. Viktoria Kirkhus, Norge
5. Mathilda Johansson, Sverige
6. Ronja Revelj, Sverige
7. Linn Sjöberg, Finland
8. Hanna Munter, Sverige
9. Emma Nilsson, Sverige
10. Lisa Solum, Norge
11. Helene Hjelm, Sverige
12. Laura Harju-Autti, Finland
13.  Miia Kuusela, Finland
14. Ronja Renheim, Sverige (startade inte finalen)