smtasjo

Det blev en minst sagt spännande tävling när Tåsjö skoterklubb arrangerade SM-deltävling 2. SM-ledaren i Pro Open, Adam Renheim, blev först diskad och sedan togs diskningen bort efter överklagan. I Pro Stock blev Marcus Ogemar först påkörd i ett av kvalheaten och fick finna sig i att ta sista chansen i B-finalen. Väl där sopade han hem det heatet och i bara farten även A-finalen. I damklassen vaknade AnnaCarin Karlsson till ordentligt efter problem med skador under försäsongen. Nu stämde det mesta och hon kunde ta hem finalen.

Hur var det nu med diskningen som inte blev någon diskning

Men först en förklaring till vad som hände i Pro Open. Så här förklarar Åke Fredriksson som var Supervisor för Tåsjötävlingen

– Efter heatet beslöt Tävlingsledningen att utesluta Renheim för att ha kört om under gulflagg. Renheim lämnade in protest mot detta beslut. Jag höll förhör med funktionärer på aktuell postering samt med tävlingsledaren och Renheim. Under dessa förhör framkom att posteringen visat stillastående gul flagg och att inget hinder förekom i banan förrän efter nästkommande postering.

– Då reglementet föreskriver endast svängande gulflagg kan inte föraren lastas för att ej ha uppmärksammat flaggningen. Därför bifölls protesten och Renheim återinsattes i resultatlistan. Om gulflaggen hade varit svängande hade Adams protest avslagits, trots att hinder saknades.

– Den avgörande punkten var alltså att flaggan hölls stilla. Enligt uppgift var den stilla flaggan avsedd som en förvarning. Det är av största vikt att sådant inte förekommer. Flaggan skall vara tydligt svängande eller helt dold. Halvflaggningar leder till tveksamheter och missförstånd. Jag förstår mycket väl att Eriksson kan ha uppfattat flaggan och bromsat. Det innebär inte att man kan begära att andra förare gjort det.

– Jag närvarade vid säkerhetsgenomgången och bevittnade att tävlingsledaren informerade om hur flaggan skall svängas. Kanske är detta en kvarleva från när vi hade både stilla och svängande flagga i reglementet. Nu finns bara svängande vilket måste tydliggöras än mer vid kommande säkerhetsgenomgångar.

Skotersektionens Tobias Eklund tycker att det är tråkigt att ett sådant här kryphål finns i reglementet, speciellt eftersom det gäller förarnas säkerhet. Men i det här fallet är det bara att beklaga och se till att det inte händer i framtiden.

Sammanfattning av tävlingen

Tåsjöbacken bjöd på propagandaväder där de närliggande fjällen stack upp som gnistrande kristaller mot den azurblå himlen. Banan var relativt platt vilket gjorde den snabb och starten extra viktig.

 

Dam

I damklassen vaknade AnnaCarin Karlsson till ordentligt och kunde köra hem finalen framför Elina Öhman som fortsätter att övertyga i årets SM-serie. Regerande mästaren Marica Renheim var inte med i starterna men hon slutar ändå på en tredjeplats. En plats bättre för övrigt än lillasyster Ronja.

 Dam totalställning i SM topp 5:

1 Elina Öhman

2 AnnaCarin Karlsson

3 Marica Renheim

4 Ronja Renheim

5 Hanna Munter

 

Pro Stock

Marcus Ogemar-Hellgren hade en minst sagt krokig väg till finalen. Men när han väl var där var han omutlig och körde hem segern klart. Eftersom ledaren Jonathan Eriksson vurpade bort sig gick Marcus dessutom upp i total ledning i Pro Stock. På andra plats dundrade Magnus Renström in och följer därmed upp sin tredjeplats i Lima med ett silver i Tåsjö. På tredjeplats hittar vi maratonmannen Fredrik Granberg. Man vågar inte ens spekulera hur många pallplatser Fredrik samlat ihop under alla sina år i skotercirkusen.

Pro Stock totalställning i SM topp 5:

1 Marcus Ogemar-Hellgren

2 Magnus Renström

3 Jonathan Eriksson

4 Alexander Berglund

5 Roger Karlsson

 

Pro Open

Adam Renheim var väl inte helt förtjust i den platta banan då han gärna vill ha så gropigt som möjligt. Det hindrade honom inte från att vinna i alla fall. På andra plats kom Filip Eriksson som ledde finalheatet innan incidenten med de gula flaggorna. På bronsplats hamnade Oskar Norum.

Pro Open totalställning i SM topp 5:

1 Adam Renheim

2 Filip Eriksson

3 Oskar Norum

4 Viktor Hertén

5 Marcus Johansson

 

Bilder från tävlingen hittar du här

Film från tävlingen hittar du här