vinnaresmSå var SM-finalen i skotercross Älvsbyn 2014 avgjord. Dagen bjöd på massor av skotercross på en riktigt tuff och bra bana. Dock så gjorde våren sig påmind här och där då stora vattensamlingar inkräktade här och där. Men förarna trivdes ändå som fisken på Höghedenbanan. Och några trivdes bättre än andra.

SM-finalen avgjordes i inte mindre än tre riktigt krävande heat. Damerna körde 10 minuter plus två varv och Pro Stock och Pro Open 15 minuter plus två varv.

Pro Open
Adam Renheim, Lima MS, försvarade inte bara sitt VM-guld i år utan även sitt SM-guld. Han gjorde det övertygande också med tre raka heatsegrar. Dessutom pigg och alert körning från början till slut. Total andraplats bärgade Oskar Norum, Umeå AK, hem. Han blev tvåa i två heat och sexa i ett heat. Tredjeplatsen gick till Nisse Kjellström, Team Walles MK, med en andraplats, fjärdeplats och femteplats i finalheaten. Nämnas bör också att John Stenberg, Lofsdalens SK, körde riktigt bra i de första två heaten men båda gångerna exploderade variatorremmen.

Pro Stock
15-åriga Elias Ishoel från Norge körde fort och högt och var snabbast av alla i två av tre heat. I det tredje heatet blev han tvåa så Elias bärgade hem en mycket välförtjänt seger. Lika snabb och överlägsen som Elias var i de första heaten lika vindsnabb var Adam Öhman, Älvsbyns MS, på hemmabanan. En tredjeplats, femteplats och en heatseger räckte till total andra andraplats. Mer norskt blev det på tredjeplatsen i form av Magnus Reiten. En sjätteplats, andraplats och en tredjeplats i heaten räckte till bronset. Magnus gav för övrigt precis allt i sista heatet.

Dam
Tronskifte på SM-pallen. Elina Öhman, Älvsbyns MS, höll för favorittrycket trots att Marica Renheim var hemma på svensk mark efter en fenomenal säsong i USA. Elina tog starten i de två första heaten och kämpade sedan stenhårt för att hålla ledningen. Ingen semester eftersom Marica var i bakhasorna i båda heaten. I det andra heatet var det inte många meter som skilde de båda åt. Marica Renheims, Lima MS, segersvit på tre SM-guld bröts och hon fick nu ta hem ett silver istället. Två andraplaceringar och en heatvinst blev det för Marica. På tredjeplats hamnade Victoria Kirkhus, Norge, efter två tredjeplatser och en fjärdeplats även Victoria kämpade bra på den krävande banan.

Kompletta resultat finns här

Även via mylaps finns resultaten

Pro Open SM topp 10
1. Adam Renheim, Lima MS, Ski-Doo
2. Oskar NOrum, Umeå AK, Ski-Doo
3. Nisse Kjellström, Team Walles MK, Polaris
4. Jonas Östbyhaug, Tydal MK, Lynx
5. Filip Eriksson, Storumans SK, Arctic Cat
6. Marcus Johansson, Östersunds SSK, Polaris
7. Johan Dahlgren, Team Walles MK, Polaris
8. Mathias Johansson, Älvsbyns MS, Arctic Cat
9. Philip Andersson, Bygdsiljum MK, Lynx
10. Henrik Revelj, Team Walles MK, Polaris

Pro Stock SM topp 10
1. Elias Ishoel, NMK Oppdal, Lynx
2. Adam Öhman, Älvsbyns MS, Lynx
3. Magnus Reiten, Singsås MK, Lynx
4. Emil Sundvisson, Åsarna MK, Polaris
5. Johan Eriksson, Team Walles MK, Polaris
6. Roger Karlsson, Borlänge SSK, Arctic Cat
7. Martin Moland, Alta SSF, Arctic Cat
8. Pontus Engström, Östersunds SSK, Lynx
9. Marcus Dorsch, Umeå AK, Ski-Doo
10. Balder Nääs, Hedevikens SK, Arctic Cat

Dam
1. Elina Öhman, Älvsbyns MS, Lynx
2. Marica Renheim, Lima MS, Arctic Cat
3. Victoria Kirkhus, Singsås MK, Polaris
4. Emma Nilsson, Stöde SK, Arctic Cat
5. Mathilda Johansson, Älvsbyns MS, Arctic Cat
6. Ronja Revelj, Team Walles MK, Polaris
7. Malene Andersen,NMK Vadsö, Polaris
8. Hanna Munter, Hamrånge MK, Ski-Doo
9. Helene Hjelm, Mora MK, Lynx
10. Idde Nääs, Team Walles MK, Arctic Cat
11. Elvira Lindh, Borlänge SSK, Polaris